Ιστορία | xronos.gr

Ιστορία

1964
Εκδόθηκε για πρώτη φορά η εφημερίδα «Ο Χρόνος» κι έκτοτε κυκλοφορεί ανελλιπώς. Ξεκίνησε ως 4σέλιδη έκδοση, από τον ιδρυτή και εκδότης της Αλέξανδρο Φανφάνη. Επιλέχθηκε το όνομα ΧΡΟΝΟΣ, γιατί συνδέεται με τις μεγαλύτερες και επιτυχημένες εφημερίδες στον κόσμο. Χρόνος είναι οι Times στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, Tempo στην Ιταλία, Izvestiaστην Μόσχα κλπ.
3 Σεπτεμβρίου 1964: H Αρχή
1966

Γίνεται το πρώτο άλμα για τα τότε δεδομένα στην έκδοσή του, αφού εγκαταλείπει την ιστορική μέθοδο του Γουτεμβέργιου και εγκαθιστά την πρώτη λινοτυπική μηχανή στην Θράκη, ρωσικής προέλευσης. Τότε δίνεται πλέον ώθηση στον εμπλουτισμό της ύλης και της εμφάνισής του.

Η πρώτη λινοτυπική μηχανή της Θράκης
1967
Μέσα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, καταφέρνει να επιβιώσει αν και έγιναν πολλάκις προσπάθειες φίμωσης του. Δικαστήρια και στρατοδικεία όσον αφορά θέσεις και απόψεις του, τα οποία ξεπεράστηκαν με προσωπική μάχη των συντελεστών του.
Ο «Χ» κατά τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας
1982
Kοντά στον λόγιο της εποχής αρθρογράφο Αθανάσιο Αθανασιάδη θητεύει η δημοσιογράφος Μελαχροινή Μαρτίδου που αναλαμβάνει το ελεύθερο ρεπορτάζ φέρνοντας ένα άλλο αέρα στην έκδοση και προοδευτικά βάζοντας μια ποικιλία θεμάτων καθημερινότητας που μέχρι τότε δεν υπήρχαν. Δικαστικό ρεπορτάζ, πανεπιστημιακό, κοινωνικό και πολιτικό, ταξιδιωτικό εμπλουτίζουν την εφημερίδας και την κάνουν περιζήτητη. Από τα γραφεία του «Χ» φεύγουν καθημερινά ανταποκρίσεις σε μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Associated Press, και τις Αθηναϊκές εφημερίδες Μεσημβρινή, Έθνος, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή, ανταποκρίσεις στην ΕΡΑ, σε εφημερίδες της Κύπρου κλπ.
Νέος δημοσιογραφικός αέρας
1993
Μεταφέρεται ο Χρόνος σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Νικ. Ζωίδη και παρακολουθεί την εποχή του με νέο επίπεδο πολύχρωμο πιεστήριο και διεύρυνση του δικτύου των συνδρομητών του. Μπαίνει στην εποχή των κομπιούτερ, των φίλμ, των τσίγκων και της ψηφιακής επεξεργασίας αφήνοντας πίσω ένα ολόκληρο σύστημα έκδοσης ,με λινοτυπικές μηχανές, κλισογράφους, επίπεδο πιεστήριο, κάσες με γράμματα και άλλο εξοπλισμό που έχει πλέον μόνο μουσειακή χρήση. Το άλμα αποτελεί γεγονός στον επαρχιακό Τύπο., Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων γίνονται τον Αύγουστο με πλήθος κόσμου και προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα.
Νέες εγκαταστάσεις και εισαγωγή στους Η/Υ
1999
Δημιουργείται η πρώτη έκδοση του Xronos.gr, με το «Χ» να πρωτοτυπεί για τα επίπεδα του επαρχιακού Τύπου της χώρας δημιουργώντας μία πρώιμη ηλεκτρονική εφημερίδα. Στην όλη προσπάθεια την υπογραφή του βάζει ο Βίκτωρ Σεμπελίδης. Σε εποχές ακόμα που η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν περιορισμένη, το Xronos.gr κατάφερνε με εβδομαδιαίες ανανεώσεις να κρατάει τον πυρήνα των Κομοτηναίων κυρίως του εξωτερικού ενημερωμένους για τις εξελίξεις της πατρίδας.
Xronos.gr
1999
To 1999 είναι μια χρονιά καθοριστική γιατί ο "Χ" αποκτά ένα δεύτερο νέο μέλος, το ραδιόφωνό του. Το ράδιο Χρόνος 87,5fm. Τον Αύγουστο του '99 μεταδίδεται η πρώτη εκπομπή με μουσικές ζώνες κυρίως, με επιμονή και προσπάθεια τεχνικών και άλλων ειδικών προκειμένου να αποκτήσει σε ένα δύσκολο τοπίο την δική του παρουσία και το στάδιο του πειραματισμού οδηγεί σε ένα μέσο που τελικά αποκτά φωνή εκπομπές λόγου, συνεντεύξεις που συζητιούνται και μια δυναμική που το κάνει προοδευτικά να ξεχωρίσει.
Ράδιο Χρόνος 87,5fm
2001

Το ραδιόφωνο του Χρόνου, αποκτά το λογότυπό του. Με πολυχρωμία και συμβολισμούς, σχεδιάστηκε από το λέκτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Δημήτριο Μαρτίδη. Ως μέσο κερδίζει ολοένα έδαφος και εισάγει μια καινούργια νοοτροπία στα ερτζιανά βάζοντας ποιοτικούς κανόνες και φιλοξενώντας προσωπικότητες της τέχνης, της διπλωματίας, της πολιτικής, ακαδημαϊκούς δασκάλους, συλλόγους και ανθρώπους που δεν εφησυχάζουν και αποτελούν δημιουργικό πρότυπο.

Ράδιο Χρόνος 87,5fm
2005
Σε συνεργασία με την εκτυπωτική «Δίκτυο +5» τηςΑλεξανδρούπολης, ο «Χ» τυπώνεται πλέον έγχρωμος και σε σχήμα tabloid. Αλλάζει το layout του, διαμορφώνει περισσότερες θεματικές σελίδες, και για πρώτη φορά βγαίνει μέχρι και σε 24σέλιδη έκδοση.
«Χ» και πολυχρωμία
2006
Η δεύτερη γενιά στο τιμόνι του «Χ». Ο Σταύρος Φανφάνης, γιοςτου ιδρυτής Αλέξανδρου Φανφάνη, αναλαμβάνει να διατηρήσει ζωντανό το όραμα και να συνεχίσει την καθημερινή μάχη της ενημέρωσης και της προβολής της Ροδόπης και της Θράκης μας.
Αλλαγή σκυτάλης
2012
Για μία ακόμα φορά πρωτοτυπούμε και είμαστε το πρώτο περιφερειακό Μέσο το οποίο δημιουργεί το δικό του application για συσκευές της Apple (iPhone, iPad κτλ). Η νέα version της εφαρμογής ετοιμάζεται ήδη και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμη τόσο για ios όσο και android συσκευές.
Νέες τεχνολογίες και πρωτοτυπίες
2014
Η εφημερίδα «Ο Χρόνος» βραβεύεται από την ka-business.gr στα πλαίσια του 6ου πολυσυνεδριού «Καινοτομία & Ανάπτυξη: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014» για τα 50 χρόνια συμβολής της εφημερίδας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής.
«Χ» και επιχειρηματικότητα
2016

Το νέο Xronos.gr είναι γεγονός! Σε συνεργασία με την εταιρία i-Μagic από την Κομοτηνή, η νέα έκδοση του Xronos.gr είναι πραγματικότητα. Με νέο layout, νέες υπηρεσίες προς τους χρήστες, ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογιών ενημέρωσης, το νέο site του «Χ» έρχεται στην 4η έκδοση του.

Το νέο Xronos.gr
xronos
xronos.gr