Μικροκομοτηναίικα 04-03-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 04-03-2023

04/03/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 04-03-2023

Πρόσφατα είχαμε σχολιάσει την προσπάθεια που κάνουν οι γυναίκες στη Γενισέα της Ξάνθης,  από την οποία παράγεται ήδη το πρώτο ρούμι στην Ελλάδα από τα ζαχαροκάλαμα της περιοχής μας. Και θεωρούμε ότι τέτοιου είδους προσπάθειες θα πρέπει να στηριχθούν.

Συνειρμικά βέβαια θυμόμαστε παρόμοιες προσπάθειες και στο νομό Ροδόπης,  όπως των ελαιοπαραγωγών στην Μαρώνεια.  Που ενώ ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές και έπρεπε να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και νέοι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπήρχε ήδη από το εξωτερικό,  τελικά σταμάτησε εν τη γενέσει της.

Γιατί είναι γνωστός ο τρόπος που λειτουργούν οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας,  οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών, η έλλειψη διορατικότητας κάποιων παραγωγών να δουν το μέλλον που βρίσκεται μπροστά τους, σε κάποιες δυναμικές καλλιέργειες.

Και με  ιστορική μάλιστα αξία, που θα έδινε μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες και τους παραγωγούς αλλά και δουλειά σε νεότερους. Με μικρές εκτάσεις όμως,  δεν μπορεί να τροφοδοτείται η αγορά του εξωτερικού, αφού δεν υπάρχει ποσότητα για να ανταποκρίνονται στη ζήτηση.

Συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούν και με τον κλάδο της βιομηχανίας για να το πετύχουν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας. Που εκεί υπάρχει και το μάνατζμεντ και τα δίκτυα διανομής.

Μεγαλύτερες ποσότητες χρειάζονται δηλαδή,  από τα ποιοτικά αυτά προϊόντα που διαθέτει ο τόπος μας. Όπως το κατάφερε στο κλάδο της η Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης με μεγάλες εξαγωγές, αλλά και η μπύρα Βεργίνα, που απασχολεί πολλές αγροτικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας και για την παραγωγή του τσαγιού.

Όλα αυτά δεν γίνονται βέβαια σε επίπεδο μόνο συνεταιρισμών,  αλλά καθαρά με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,  μεγάλες εταιρείες και   αλλαγή νοοτροπίας για τους παραγωγούς.

Το πράττουν  στον τομέα του βαμβακιού και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια Θράκης, με  ένα εξαγώγιμο προϊόν και  μία εταιρία που προσπαθεί να εμφυσήσει μία διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη στις καλλιεργητικές πρακτικές στην ποιότητα του προϊόντος.

Και ήδη υπάρχουν πολλοί νέοι αγρότες που ανταποκρίνονται στο εγχείρημα αυτό.  Υπάρχουν ευκαιρίες λοιπόν και προϊόντα,  έχουμε ένα τόπο πλούσιο που μπορεί να παράξει πολλά και ενδεικτικά αναφέραμε  κάποια από αυτά.

Αλλά μέχρι να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με οργανωμένα δίκτυα,  με ανταγωνιστικό πνεύμα και εξωστρέφεια,  χρειάζονται πολλά στάδια. Και  προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συνεργάζονται όλοι.

---------

Είναι επίσης πολύ καλές οι προσπάθειες ίδρυσης αγροτικών γραφείων στην περιφέρεια ή στους δήμους, ακόμα και η συνεργασία περιφέρειας και πανεπιστημίου   στον τομέα της αγροδιατροφής.

Που οι επιστήμονες μπορούν να συνεργαστούν πλέον με τους επιχειρηματίες και τους  αγρότες πάνω σε αυτό τον τομέα. Και  υπάρχει ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό για να καθοδηγήσει τους αγρότες  τι θα καλλιεργήσουν,  γιατί οι ίδιοι προφανώς να μη γνωρίζουν.

Καθώς και τεχνογνωσία από την πλευρά της περιφέρειας και των συμβούλων, που όλα αυτά θα πρέπει να συγκεραστούν σε ένα τέτοιο επίπεδο συνεργασίας,  με συγκεκριμένες στοχεύσεις και παραγωγές και όχι πειραματισμούς,  που πολλές φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και απογοητεύουν.

Τέτοια παραδείγματα βλέπουμε ήδη στη Ροδόπη με ξενόφερτες καλλιέργειες και προϊόντα, που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα τους και ουδείς γνωρίζει αν θα ευδοκιμήσουν στον τόπο μας,  δίνοντας μία ικανοποιητική παραγωγή και εισόδημα, ή απλώς θα ξεχαστούν στο διάβα του χρόνου.

Χρειάζεται συνεργασία,  στόχευση και δουλειά όμως, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν είναι επιδοτούμενα από την ΕΕ. Όπως επίσης ότι οι επιδοτήσεις κάποια στιγμή θα ελαττωθούν σε τέτοια επίπεδα, που θα είναι αμφίβολο αν θα μπορούν κάποιοι να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους,  που ήδη τους δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Για αυτό χρειάζεται διορατικότητα,  να βλέπουμε στο μέλλον και να επενδύουμε στη νέα γενιά, βάζοντας τα πρώτα λιθαράκια. Ώστε  να μη διαμαρτυρόμαστε γιατί εγκαταλείπουν τον τόπο, που μπορεί με έξυπνες κινήσεις να τους κρατήσει εδώ. 

-----------

Ειλικρινή μεταμέλεια, αναδίπλωση για να επανέλθει δριμύτερος,  τακτική για να αποφύγει τις ευθύνες του ενώπιον των δικαστικών αρχών,  με υποθέσεις που ήδη έφθασαν στις δικαστικές αίθουσες,  ή ενδεχομένως θέλει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο για την ομαλή επαναφορά του στο δήμο,  ο δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ;

Ο  απών εδώ και καιρό από τα καθήκοντά του δήμαρχος και αφού σταμάτησε για αρκετό χρονικό διάστημα τις περίεργες αναρτήσεις-καταγγελίες  στο διαδίκτυο, κάλεσε την προηγούμενη Τρίτη σε συνάντηση,  ορισμένους από τους εργαζόμενους πού βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη και οι σχέσεις τους είχαν φτάσει πλέον στα άκρα.

Και τους ζήτησε να βάλουν  τελεία στο παρελθόν, να ξεχάσουν τι έγινε,  αναγνωρίζοντας όπως πληροφορηθήκαμε τα λάθη του και προτείνοντας να επανέλθουν στη δουλειά τους,  σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γιατί προφανώς οι προσπάθειες να αποσυρθούν οι μηνύσεις και οι αγωγές που έχουν κατατεθεί,  έπεσαν στο βρόντο.

Αυτό φάνηκε και από την επόμενη μέρα, όπου σε μία προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώπιον διαμεσολαβητή,  κάλεσαν τους δύο δικηγόρους που έχουν αναλάβει τις περισσότερες υποθέσεις των εργαζομένων εναντίον του.

Ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων,  προσπαθώντας να τους πείσει  για την ειλικρινή του μεταμέλεια. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν ότι  χρειάζεται χρόνος,  όπως ακριβώς δόθηκε και στον ίδιο, για να αποδείξει έμπρακτα τις καλές του προθέσεις.

Γιατί ειλικρινά είναι δυνατόν να εμπιστευτεί κάποιος την αλλαγή στάσης που προσπαθεί να παρουσιάσει ο δήμαρχος,  ζητώντας φραστικά συγνώμη και καλώντας τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά;  Όταν αυτό δεν γίνεται γραπτά  που να αποδεικνύει και να παραδέχεται τα λάθη του;

----------

Δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξει αυτή η αλλαγή στάσης με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο δήμο Ιάσμου,  ούτε το πόσοι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους,  όταν κάποιοι ήδη έχουν φύγει.

Αλλά προφανώς όλα αυτά τα οποία έγιναν και οι διαφορές που προέκυψαν,  δεν λύνονται με μία ιδιωτικού τύπου συνάντηση και συγνώμη σε όσους αδίκησε,  όταν ήδη πολλές από αυτές τις υποθέσεις έχουν πάρει την άγουσα για τις δικαστικές αίθουσες.

Που επιμένουν να βρουν το δίκιο τους δικαστικά, όπως ακριβώς δικαιώθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επέστρεψαν  στη δουλειά τους. Και σε τέτοιες περιπτώσεις η συγνώμη πρέπει να εκφράζεται δημόσια και γραπτά.

Ειδικά όταν έχουν προηγηθεί τόσα και αφού τίποτα δεν θα τον εμποδίζει να επαναλάβει τα ίδια,  αν αποσυρθούν οι μηνύσεις.  Και ίσως αυτή την  εικόνα θέλει να παρουσιάσει  και στο αρμόδιο υπουργείο, για να σταματήσει  τις διαδικασίες ελέγχου και καταλογισμού ευθυνών.

Αλλά όποιος όμως καεί στο χυλό,  φυσάει και το γιαούρτι. Αφού δεν πείστηκαν ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε και οι δικηγόροι.  Που ζήτησαν  να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποδείξει τις καλές του προθέσεις, να συνεχιστεί όμως η πορεία των μηνύσεων και να επιστρέψουν συγχρόνως οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Και εναπόκειται στον ίδιο να αποδείξει αν όλα αυτά τα οποία ισχυρίζεται έχουν βάση, αν μετάνιωσε πραγματικά και θέλει να επανορθώσει. Για το πώς όμως θα επανέλθει ο δήμος  στην κανονικότητα, εκεί υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr