«Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής» | xronos.gr
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ

«Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

18/03/23 - 8:00
«Να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας  της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κα» που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 160 ακυρώνεται το ενδεχόμενο κατασκευής της δεύτερης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης παύουν αυτοδικαίως». Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται η δεύτερη μονάδα, αφού με την αριθμ. 130/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ Α.Ε» στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 665 ΜW. Ενώ όπως προκύπτει από την απάντηση της ΡΑΕ στην υπ’ αριθμ. 5902/12.04.2021 ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή η νέα αδειοδοτημένη μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν έχει προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με σχετική επιστολή του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τη Ροδόπη, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας όπως η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ για την ανάπτυξη της περιοχής που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού με τυχόν ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακύρωσης της νέας μονάδας».

Πάγιο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας
Η κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής «είναι ένα αίτημα που διεκδικήθηκε από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την δική μου πλευρά ώστε να προωθηθεί. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί αδικία για την περιοχή» καταλήγει ο βουλευτής.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr